Risotto med timjan och paprika

Smakrik och krämig risotto som passar både som tillbehör till kött eller fågel eller serverad som den är.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 stor gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl avorioris
  • 1 tsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl sött vitt vin
  • 1 l grönsaksbujong (2 tärningar)
  • 2 röda paprikor
  • 1/2 dl mascarpone eller annan färskost
  • svartpeppar
  • färsk basilika

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk på låg värme i oljan. Smaka av så den är riktigt mjuk och tillsätt riset. Låt riset fräsa med tills det är blankt och lite genomskinligt.

Pressa ner vitlök och lägg i timjan. Tillsätt vin och buljong och låt koka upp. Lät nu risotton koka på svag värme tills den är krämig men har kvar lite av tuggmoståndet.

Undertiden kärnar du ur och tärnar paprikorna . Fräs dem mjuka i olja.

Blanda samman risotto, paprikor och mascarpone och smaka av med svartpeppar. Servera genast med lfärsk basilika.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...