Risotto med fänkål och ruccola

Lite pikanta smaker i en len risotto.

Du behöver

  • 4 dl rundkornigt ris, arborio
  • 3 schalottenlökar eller 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin (kan ersättas med buljong)
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • 1 knölfänkål
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 65 g ruccola

Gör så här:

Värm buljongen tills den sjuder och låt sedan sjuda under tillagningen av risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs löken på låg värme tills den mjuknat. Rör ner riset och därefter vinet och sänk värmen. Låt puttra på låg värme tills all vätska kokat in. Tillsätt buljong så riset täcks och fortsätt puttra. Häll på mer buljong när vätskan kokat in och fortsätt så tills riset är krämigt men med lite tuggmotstånd kvar.

Medan risotton puttrar förbereds fänkålen. Skär i tunna skivor. Hetta upp oljan i en panna och stek fänkålen i några minuter, den ska ha kvar viss krispighet. Salta.

Ta risotton från värmen när den är färdig. Rör ner riven ost, fänkål och ruccola precis före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...