Risotto med fänkål och ruccola

Lite pikanta smaker i en len risotto.

Du behöver

  • 4 dl rundkornigt ris, arborio
  • 3 schalottenlökar eller 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin (kan ersättas med buljong)
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • 1 knölfänkål
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 65 g ruccola

Gör så här:

Värm buljongen tills den sjuder och låt sedan sjuda under tillagningen av risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs löken på låg värme tills den mjuknat. Rör ner riset och därefter vinet och sänk värmen. Låt puttra på låg värme tills all vätska kokat in. Tillsätt buljong så riset täcks och fortsätt puttra. Häll på mer buljong när vätskan kokat in och fortsätt så tills riset är krämigt men med lite tuggmotstånd kvar.

Medan risotton puttrar förbereds fänkålen. Skär i tunna skivor. Hetta upp oljan i en panna och stek fänkålen i några minuter, den ska ha kvar viss krispighet. Salta.

Ta risotton från värmen när den är färdig. Rör ner riven ost, fänkål och ruccola precis före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna!

 kolarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...