Räkrisotto

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g oskalade kravmärkta räkor
  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 3 schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 1 röd paprika
  • 1 dl klippt dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 dl finriven parmesanost
  • (1 vitlöksklyfta + olivolja)

Gör så här:

Skala räkorna och lägg skalen i en kastull. Täck med vatten och koka under lock i cirka 15 minuter. Sila av fonden och kasta skalen.

Finhacka löken och mjukfräs den i oljan i en kastull stor nog att rymma riset.

När löken är mjuk och genomskinlig fräser du riset någon minute tillsammans med löken så det blir blankt och genomskinligt.

Späd nu med vin och låt det koka in.

Späd fonden med vatten så den blir cirka 8 dl. Häll lite av fonden i riotton åt gången medan du rör. Späd med mera fond när riotton tjocknat. Låt koka sammanlagt cirka 20 minutet tills riset har mjuknat men inte kokat sönder.

Finhacka eller skiva paprikan och fräs den mjuk i lite olja.

Klipp dill och riv osten.

Innan serveringen:

Blanda försikligt ner osten och rör tills den smält. Vänd ner räkorna och paprikan. Spara några räkor till dekoration. Vänd ner dillen och smaka av med salt och peppar. Vill du krydda med färsk vitlök kan du pressa en klyfta i lite olivolja och blanda ner på slutet.

Dekorera med räkor och servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

Att låta rött vin ge smak åt grytor är ett väl beprövat sätt att skapa riktigt god festmat. Och det måste inte vara svårt att laga coq au vin, vinkokt ungtupp. Ett kraftigt rödvin, några enkla ingredienser och tid att låta grytan puttra är allt som krävs. Eller laga en riktigt god burgundisk köttgryta på nötkött. En fantastiskt mustig gryta som bara blir bättre av att lagas en dag i förväg. Du och gästerna kommer att jubla. Riktigt smaklig helg!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...