Räkrisotto

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g oskalade kravmärkta räkor
  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 3 schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 1 röd paprika
  • 1 dl klippt dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 dl finriven parmesanost
  • (1 vitlöksklyfta + olivolja)

Gör så här:

Skala räkorna och lägg skalen i en kastull. Täck med vatten och koka under lock i cirka 15 minuter. Sila av fonden och kasta skalen.

Finhacka löken och mjukfräs den i oljan i en kastull stor nog att rymma riset.

När löken är mjuk och genomskinlig fräser du riset någon minute tillsammans med löken så det blir blankt och genomskinligt.

Späd nu med vin och låt det koka in.

Späd fonden med vatten så den blir cirka 8 dl. Häll lite av fonden i riotton åt gången medan du rör. Späd med mera fond när riotton tjocknat. Låt koka sammanlagt cirka 20 minutet tills riset har mjuknat men inte kokat sönder.

Finhacka eller skiva paprikan och fräs den mjuk i lite olja.

Klipp dill och riv osten.

Innan serveringen:

Blanda försikligt ner osten och rör tills den smält. Vänd ner räkorna och paprikan. Spara några räkor till dekoration. Vänd ner dillen och smaka av med salt och peppar. Vill du krydda med färsk vitlök kan du pressa en klyfta i lite olivolja och blanda ner på slutet.

Dekorera med räkor och servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se


Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

Vem minns inte ett riktigt gott bröd till soppan? Eller kryddiga krutonger serverade till en gryta eller på buffébordet? Rätt tillbehör lyfter gärna maten till helt nya höjder. Ofta med enkla medel. En skål rostat fröströssel som topping till salladen eller som snacks går på några minuter. Egna salamichips är riktigt gott både på buffén och som plockmat. Just nu gör vi helst egna rotfruktschips av palsternacka och morot. Otroligt gott både till fredagsmys och som tillbehör till helgmiddan! 

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...