Räkrisotto

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g oskalade kravmärkta räkor
  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 3 schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 1 röd paprika
  • 1 dl klippt dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 dl finriven parmesanost
  • (1 vitlöksklyfta + olivolja)

Gör så här:

Skala räkorna och lägg skalen i en kastull. Täck med vatten och koka under lock i cirka 15 minuter. Sila av fonden och kasta skalen.

Finhacka löken och mjukfräs den i oljan i en kastull stor nog att rymma riset.

När löken är mjuk och genomskinlig fräser du riset någon minute tillsammans med löken så det blir blankt och genomskinligt.

Späd nu med vin och låt det koka in.

Späd fonden med vatten så den blir cirka 8 dl. Häll lite av fonden i riotton åt gången medan du rör. Späd med mera fond när riotton tjocknat. Låt koka sammanlagt cirka 20 minutet tills riset har mjuknat men inte kokat sönder.

Finhacka eller skiva paprikan och fräs den mjuk i lite olja.

Klipp dill och riv osten.

Innan serveringen:

Blanda försikligt ner osten och rör tills den smält. Vänd ner räkorna och paprikan. Spara några räkor till dekoration. Vänd ner dillen och smaka av med salt och peppar. Vill du krydda med färsk vitlök kan du pressa en klyfta i lite olivolja och blanda ner på slutet.

Dekorera med räkor och servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

sopprecept.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...