Räkrisotto

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g oskalade kravmärkta räkor
  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 3 schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 1 röd paprika
  • 1 dl klippt dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 dl finriven parmesanost
  • (1 vitlöksklyfta + olivolja)

Gör så här:

Skala räkorna och lägg skalen i en kastull. Täck med vatten och koka under lock i cirka 15 minuter. Sila av fonden och kasta skalen.

Finhacka löken och mjukfräs den i oljan i en kastull stor nog att rymma riset.

När löken är mjuk och genomskinlig fräser du riset någon minute tillsammans med löken så det blir blankt och genomskinligt.

Späd nu med vin och låt det koka in.

Späd fonden med vatten så den blir cirka 8 dl. Häll lite av fonden i riotton åt gången medan du rör. Späd med mera fond när riotton tjocknat. Låt koka sammanlagt cirka 20 minutet tills riset har mjuknat men inte kokat sönder.

Finhacka eller skiva paprikan och fräs den mjuk i lite olja.

Klipp dill och riv osten.

Innan serveringen:

Blanda försikligt ner osten och rör tills den smält. Vänd ner räkorna och paprikan. Spara några räkor till dekoration. Vänd ner dillen och smaka av med salt och peppar. Vill du krydda med färsk vitlök kan du pressa en klyfta i lite olivolja och blanda ner på slutet.

Dekorera med räkor och servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...