Risotto med salami

Salami passar perfekt i en krämig risotto! Här är en god variant med mascarpone.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • 8 dl hönsbuljong (knappt 2 tärningar)
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g salami milano
  • (50 g sardiner)
  • 1 dl mascarpone
  • (tryffelolja)
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk oregano

Gör så här:

Finhacka löken och skär palsternackan i stora bitar. Skär salamin i skivor och strimla den sedan i tunna strimlor.

Hetta upp olja i en kastrull stor nog att rymma risotton. Fräs löken mjuk, tillsätt palsternacka och fräs ytterligare några minuter så de blir mjuka. Häll i oreganon och tomatpurén. Tillsätt riset, späd med buljongen.

Låt puttra under lock och rör då och då så det inte bränns. När buljongen börjar koka in och risotton tjocknat, späd med vinet.

Efter 20 minuter, eller när risotton är krämig men ännu har konsistens tas den från värmen. Smaka av med peppar, salt och gärna lite tryffelolja.

Blanda ner mascarponen och rör försiktigt ner salamin. Dekorera eventuellt med sardiner och färsk oregano.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

Den populära cheesecaken finns i mängder av varianter. Här i Sverige är det vanligast med cream cheese, typ Philadelphiaost i fyllningen.

Smaksätter gör vi med vanilj, choklad, eller frukt och bär.

Och vad kan passa bättre än en lättbakad cheesecake med saft och bär i receptet!

 cheesecake.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...