Risotto med salami

Salami passar perfekt i en krämig risotto! Här är en god variant med mascarpone.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • 8 dl hönsbuljong (knappt 2 tärningar)
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g salami milano
  • (50 g sardiner)
  • 1 dl mascarpone
  • (tryffelolja)
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk oregano

Gör så här:

Finhacka löken och skär palsternackan i stora bitar. Skär salamin i skivor och strimla den sedan i tunna strimlor.

Hetta upp olja i en kastrull stor nog att rymma risotton. Fräs löken mjuk, tillsätt palsternacka och fräs ytterligare några minuter så de blir mjuka. Häll i oreganon och tomatpurén. Tillsätt riset, späd med buljongen.

Låt puttra under lock och rör då och då så det inte bränns. När buljongen börjar koka in och risotton tjocknat, späd med vinet.

Efter 20 minuter, eller när risotton är krämig men ännu har konsistens tas den från värmen. Smaka av med peppar, salt och gärna lite tryffelolja.

Blanda ner mascarponen och rör försiktigt ner salamin. Dekorera eventuellt med sardiner och färsk oregano.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...