Risotto med salami

Salami passar perfekt i en krämig risotto! Här är en god variant med mascarpone.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • 8 dl hönsbuljong (knappt 2 tärningar)
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g salami milano
  • (50 g sardiner)
  • 1 dl mascarpone
  • (tryffelolja)
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk oregano

Gör så här:

Finhacka löken och skär palsternackan i stora bitar. Skär salamin i skivor och strimla den sedan i tunna strimlor.

Hetta upp olja i en kastrull stor nog att rymma risotton. Fräs löken mjuk, tillsätt palsternacka och fräs ytterligare några minuter så de blir mjuka. Häll i oreganon och tomatpurén. Tillsätt riset, späd med buljongen.

Låt puttra under lock och rör då och då så det inte bränns. När buljongen börjar koka in och risotton tjocknat, späd med vinet.

Efter 20 minuter, eller när risotton är krämig men ännu har konsistens tas den från värmen. Smaka av med peppar, salt och gärna lite tryffelolja.

Blanda ner mascarponen och rör försiktigt ner salamin. Dekorera eventuellt med sardiner och färsk oregano.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...