Risotto med champinjoner och ärtor

En smakrik risotto med svamp, pesto och ärtor. Enkel nog att laga en vardag och god nog som helgmiddag!

Du behöver

  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 20 cm salladslök
  • 1 schalottenlök
  • 1 palsternacka
  • 2 tsk grön pesto
  • 150 g färska champinjoner
  • 10 g smör
  • 8 dl grönsaksbuljong (knappt 2 tärningar)
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g finstrimlad vitkål
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 tomater
  • salt
  • svartpeppar
  • (1 dl finriven, lagrad hårdost)

Gör så här:

Finhacka löken och palsternackan. Skär champinjonerna i större bitar. Strimla kålen fint.

Skär salladslöken i fina strimlor.

Hetta upp olja i en kastrull stor nog att rymma risotton. Fräs lök, salladslök och palsternacka några minuter så de blir mjuka. Tillsätt peston och riset, späd med buljongen.

Låt puttra under lock och rör då och då så det inte bränns. När buljongen börjar koka in och risotton tjocknat, späd med vinet.

Undertiden som riset kokar smörsteker du svampen i en panna tills den får fin färg. Ställ den åt sidan.

Efter 20 minuter, eller när risotton är krämig men ännu har konsistens tas den från värmen. Blanda ner kålen och ärtorna. Vill du smaksätta med ost blandar du i den nu.

Smaka av risotton med salt och peppar. Rör försiktigt i champinjonerna och dekorerar med tomat skuren i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

Egna bagels är inte så krångligt att baka som det verkar. De sega och smakrika bröden som både ska kokas och gräddas i ugn går att fylla både med matiga och söta pålägg. Prova klassiska bagels med ost eller lax som fyllning. Goda både som enkel lunch och till matsäcken. Eller gör söta chokladbagels som läcker fika. Kanske en omgång goda citronbagels som kombinerar sött och syrligt? Bagels är väl värda jobbet!

 bagelsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...