Risotto med champinjoner och ärtor

En smakrik risotto med svamp, pesto och ärtor. Enkel nog att laga en vardag och god nog som helgmiddag!

Du behöver

  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 20 cm salladslök
  • 1 schalottenlök
  • 1 palsternacka
  • 2 tsk grön pesto
  • 150 g färska champinjoner
  • 10 g smör
  • 8 dl grönsaksbuljong (knappt 2 tärningar)
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g finstrimlad vitkål
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 tomater
  • salt
  • svartpeppar
  • (1 dl finriven, lagrad hårdost)

Gör så här:

Finhacka löken och palsternackan. Skär champinjonerna i större bitar. Strimla kålen fint.

Skär salladslöken i fina strimlor.

Hetta upp olja i en kastrull stor nog att rymma risotton. Fräs lök, salladslök och palsternacka några minuter så de blir mjuka. Tillsätt peston och riset, späd med buljongen.

Låt puttra under lock och rör då och då så det inte bränns. När buljongen börjar koka in och risotton tjocknat, späd med vinet.

Undertiden som riset kokar smörsteker du svampen i en panna tills den får fin färg. Ställ den åt sidan.

Efter 20 minuter, eller när risotton är krämig men ännu har konsistens tas den från värmen. Blanda ner kålen och ärtorna. Vill du smaksätta med ost blandar du i den nu.

Smaka av risotton med salt och peppar. Rör försiktigt i champinjonerna och dekorerar med tomat skuren i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

kycklingrecept.nu

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...