Risotto med champinjoner och ärtor

En smakrik risotto med svamp, pesto och ärtor. Enkel nog att laga en vardag och god nog som helgmiddag!

Du behöver

  • 4 dl rundkornigt ris, arborio eller avorio
  • 2 msk olivolja
  • 20 cm salladslök
  • 1 schalottenlök
  • 1 palsternacka
  • 2 tsk grön pesto
  • 150 g färska champinjoner
  • 10 g smör
  • 8 dl grönsaksbuljong (knappt 2 tärningar)
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g finstrimlad vitkål
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 tomater
  • salt
  • svartpeppar
  • (1 dl finriven, lagrad hårdost)

Gör så här:

Finhacka löken och palsternackan. Skär champinjonerna i större bitar. Strimla kålen fint.

Skär salladslöken i fina strimlor.

Hetta upp olja i en kastrull stor nog att rymma risotton. Fräs lök, salladslök och palsternacka några minuter så de blir mjuka. Tillsätt peston och riset, späd med buljongen.

Låt puttra under lock och rör då och då så det inte bränns. När buljongen börjar koka in och risotton tjocknat, späd med vinet.

Undertiden som riset kokar smörsteker du svampen i en panna tills den får fin färg. Ställ den åt sidan.

Efter 20 minuter, eller när risotton är krämig men ännu har konsistens tas den från värmen. Blanda ner kålen och ärtorna. Vill du smaksätta med ost blandar du i den nu.

Smaka av risotton med salt och peppar. Rör försiktigt i champinjonerna och dekorerar med tomat skuren i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se


Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

Pannkaksrullar med fyllning, crêpes, är en rätt som passar i många sammanhang. Beroende på vad du fyller crêpesen med så kan de vara både en enkel förrätt, en vardagsmiddag, en festrätt eller ett bra inslag på buffébordet. Servera dem som de är med grönt och ett gott bröd eller låt dem bli ett av flera inslag i middagen.

Prova något av våra nya recept; svampcrêpes, som passar fint på buffén, köttfärscrêpes, som både barn och vuxna brukar gillar eller kanske goda böncrêpes?

Godare middag på er!

 pannkakor.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...